SAARIJÄRVEN PAAVOA ETSIMÄSSÄSaarijärven Paavo

J. L. Runeberg kirjoitti runon Saarijärven Paavosta oltuaan kotiopettajana 1823 - 25 Saarijärvellä Kolkanlahden tilalla. Runo julkaistiin hänen ensimmäisessä runokokoelmassaan 1830.

Kolkanlahden tilan 1780-luvulta peräisin oleva päärakennus on nyt Säätyläiskotimuseona. Museon asiantunteva opas ei tiennyt runon Paavolle esikuvaa.

Kävimme 19. 7. 2008 (Matti ja Sirkka  Muinonen) Saarijärven salomailla etsimässä Muinosen suvun Saarijärven Paavoa. Löysimme Huuhan talon, jossa Mikkelin Vuolingon kylässä syntynyt Paavo Muinonen (1764 - 1818) perheineen oli uudistilallisena 1800-luvun alussa. Silloin talon nimi oli Huhanmäki ja se sijaitsi Pääjärven kylässä. Nykyiset asukkaat ovat ottaneet nimekseen Huuha talon mukaan.

Toiselta kylältä löytyy Muinosmäki. Kiersimme taloissa kyselemässä nimen alkuperää. Kukaan ei siitä osannut kertoa muuta kuin että erästä taloa oli aina kutsuttu nimellä Muinonen, vaikka siinä asui nyt Salmisia.

Muinosten suvussa on aina ollut jäseniä, jotka ovat olleet valmiita lähtemään leveämmän leivän toivossa "uudisraivaajiksi" kauemmaksi kotikonnuiltaan. Tämä on käynyt hyvin selväksi suvun vaiheita tutkiessa.  


TAKAISIN