KAUKAA HAETTUA SUKUA

Kaukaisin sukulainen on tietysti "4665 Muinonen", pikkuplaneetta (läpimitta n. 15 km), joka kiertää aurinkoa jonkinverran väljempää rataa kuin maapallo, kiertoaika n. 5 vuotta. Kun viimeksi katsoin tähtiohjelmasta, sen etäisyys maasta oli n. 30 valominuttia (n. 550 000 000 km). Ovatkohan nuo tiedot läheskään oikeilla lukemilla, pitäisi kysyä sukumme professori Karrilta, joka näyttää joutuvan pitämään Muinoset ajan tasalla avaruuden tapahtumista sukukokousesitelmillään... 

 

KEKSELIÄÄT SARJAKUVAMUINOSET

Barna Hedenhös   Animaatiosarja Muinoset tuli TV1:ltä vuonna 1974. Se perustuu ruotsalaisen Bertil Almqvistin lastentarinoihin, jotka käsittelevät "muinaista Tukkiholmaa", peräti kivikautista. Koko 10-osaisen sarjan tarkoitus oli saada lapset paremmin ymmärtämään historiaa ja kivikauden elämää. Aluksi Muinosten perhe asuu luolassa, sitten se perustaa Tukholman, matkustaa Egyptiin, löytää Amerikan ja keksii lentokoneen jne.
Kaksi Muinos-tarinaa julkaistiin Suomessa myös sarjakuva-albumeina nimillä Musa ja Muru (alkuperäiset nimet: Sten ja Flisa)Egyptissä sekä Musa ja Muru Englannissa (molemmat Weilin+Göös, 1971), ja ne taitavat olla nykyisin melkoisia keräilyharvinaisuuksia.
Muinosten alkuperäisnimi on Barna Hedenhös, ja tarinat ovat huomattavasti kuuluisampia kirjoina kuin animaatioina. Kirjasarja alkoi ilmestyä vuonna 1948, animaatiosarja on vuodelta 1972. Sarja löytyy Ruotsista myös dvd:nä.

 

 TAKAISIN